Jiří Stratil

Cesta do pravěku

8. 04. 2017 1:45:15
Ano, je to tak, mnohé proudy umělecké tvorby se vrátily ve svých inspiracích k primitivnímu umění pravěkého člověka a přírodních národů.

Ta vyspělá kultura minulých staletí se radikálně nebo postupně do značné míry obrátila v prach. Na počátku 20.století vše jakoby začínalo znovu. Mnozí malíři, sochaři i architekti zahazovali řemeslo, mistrovství přednesu a tvorby zobrazovaného v obrazu či objektu, i obsah díla. To je ale dodnes velkým problémem, neboť ty tradice vysoce vyvinuté kultury přetrvávají a stále nám je připomíná tvorba našich méně vzdálených předků.

Nebudu zde rozebírat důvody a oprávněnost takových primitivizujících tendencí v umění, které se dodnes konfrontují s tendencemi pokračovat ve vývoji v duchu starších tradic. Jen v uvědomění nebezpečí, jaké plyne z takové eticko-kulturní devastace, si stavím v architektuře nové mantinely a laťku vzestupu z tototo propadu. Prošel jsem rovněž ve svém vývoji tímto soukolím prosazujících se a etablujících hodnot a snažil se je překonávat. Dostal jsem se tak do rozporu s těmito trendy, které si často pletou pojem vývoj s úpadkem, a vydal se dnes již dosti těžkou cestou nových inspirací starším velkým uměním. Moderna však přinesla i nové podněty, které nám jsou také vlastní, neboť patříme do této doby. Ty je ale potřeba obsahově opět povýšit v návaznosti na ideje slohových tradic. Snad ještě není pozdě, nejsme od nich tak vzdálení, jako jsou vzdálení pravěcí umělci nám.

Býk nakreslený na starším obraze zubra, jeskynní malba, Lascaux, Francie, asi 15000-12000 př.n.l.

(Pravěk a umění přírodních národů, A.Lommel, Artia Praha 1970).

P.Picasso, Guernica, 1937

(Umění 19. a 20.století, N.Lynton, Artia Praha, 1981).

Eskymácká maska zvaná inua, jihovýchodní Aljaška, pravděpodobně 19.století

(Pravěk a umění přírodních národů, A.Lommel, Artia Praha, 1970).

P.Picasso, Mandolína, 1914

(Umění 19. a 20.století, N.Lynton, Artia Praha, 1981).

Ženská maska kmene Bependů, 19.století, Kongo

(tentýž zdroj: Pravěk ...)

P.Picasso, Ženská hlava, 1909

(Umění nové doby, Larousse, Odeon Praha, 1974).

Postava ženy, oblast Baluba, Urna. Kongo

(zdroj: Pravěk ...).

Karl Schmidt Rottluff, Hlava, 1917

(Umění 19. a 20.století, N.Lynton, Artia Praha, 1981).

Studie venkovského kostelíka (J.S.).

Autor: Jiří Stratil | karma: 8.65 | přečteno: 260 ×
Poslední články autora