Jiří Stratil

Vize a bludy?

27. 04. 2017 9:35:54
Navenek se choval a projevoval normálně, adaptabilně, konformě i nekonformně a tvořivě. Vnitřně byl ale velmi soustředěn na cosi, co přesahovalo rámec běžného obecného vědomí a povědomí.

Byl zahleděn do jiného prostoru, ve kterém hledal odpovědi na své nadrámcové otázky. A to, co z jeho nitra občas vycházelo na povrch, dokázalo někoho i překvapit, udivit nebo i pobouřit. Usilovně přemýšlel o věcech, o kterých běžně jiní nepřemýšlejí a ani je něco takového nenapadne. Byl introvert i extrovert zároveň, dokázal rozpoznávat hodnoty a sám se také snažil nějaké tvořit. Měl představivost, fantazii a kontinuálně propojoval různé skutečnosti i svoje fantazie s nimi. Zasahoval v ideách do různých oblastí lidského života i objektivní reality. Měl povahu mírnou, smířlivou, ale v závislosti na podnětech i vznětlivou a vyvolával rozpaky a někdy i odpor těch, kteří jej nechápali.

Dostával se do rozporu i s uznávanými skutečnostmi, které ve svých představách i v realitě posunoval do jiných obsahových rovin. Nicméně tyto vize nikdy nepřesahovaly do chorobných sfér lidského vědomí, vždy se jednalo i v těch nejodlehlejších odchylkách o vratné myšlenkové pochody. Patřil své době i ji v něčem přesahoval a kritizoval. Byl tvořivý v historicky kontinuálním kontextu, vždy myslel na sebe, na své současníky i na předky. Usiloval v práci o vazebnou nit mezi minulým a současným, s pohledem do budoucího. Byl přijímán i odmítán, chápán i nechápán. Šel svou cestou i proti proudu, jenž unášel jiné a nenechal se obrátit. Měl také patřičnou vlastní hrdost a bránil se ponížení. Kam že to vlastně kráčel ani sám nevěděl, jen něco tušil v přesvědčení, že to o co usiluje je správné a rovněž potřebné.

-

Pane, vy trpíte bludy,

ale ne, jen si protahuji údy.

Přeskakuji četné muldy,

bych viděl jíti kudy.

-

Rekonstrukce domu U Kamenného domu ze 60.let.

Plnohodnotná rekonstrukce gotického domu (fasáda SÚRPMO, zastřešení vlastní návrh).

Autor: Jiří Stratil | karma: 10.29 | přečteno: 302 ×
Poslední články autora