Jiří Stratil

Šílenství na Staroměstském náměstí

21. 05. 2017 8:38:01
Co naznačovala již předválečná soutěž na přestavbu Nobileho radnice, to plně potvrdila poválečná soutěž na její dostavbu, vypsaná v r.1946.

Před válkou to ještě brzdili památkáři, když mělo být zohledněno neogotické průčelí Nobileho křídla. Po válce měli architekti na vybranou, buď obnovit zničenou radnici, nebo ji nahradit novou budovou. Navíc měli volnou ruku i pro přestavbu neobarokních domů severní strany náměstí. Do soutěže bylo přihlášeno 92 návrhů a zúčastnilo se jí 125 architektů.

A co z toho vzešlo? Něco neskutečného, doslova funkcionalistické pásové šílenství. Tak nízko kultura architektury klesla! Objevily se však i střízlivější návrhy a řešení, ponechávající či upravující průčelí Nobileho radnice, s dostavbou novým objektem. Největší překážkou byl samozřejmě kostel sv.Mikuláše, se kterým si opět nikdo neporadil. Jak mnozí výmluvně naznačují, nejlépe by bylo ten "starý krám" odtamtud vyhodit, teď jsme tady pány my. A co se jich ještě o to pokusilo v dalších soutěžích. Kostel ale vše ustál, stojí tam dodnes, zatímco všichni tito suveréni odtáhli s nepořízenou.

Zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008.

Pocta K.I.Dienzenhoferovi a Staroměstskému náměstí.

Autor: Jiří Stratil | karma: 19.76 | přečteno: 685 ×
Poslední články autora