Jiří Stratil

Kruh se uzavírá

15. 06. 2017 9:23:17
Všude jinde, jen ne tady, zaznělo mnohokrát z úst hodnotitelů soutěžních návrhů na dostavbu Staroměstské radnice. Co by asi znělo z úst porotců dnes?

Obávám se, že se něco trošku změnilo a to, co bylo dříve tabu, by v dnešní době již tak nedotknutelné nemuselo být, vzhledem k různým úvahám o možnostech nových významových vstupů naší doby na Staroměstské náměstí. V každém případě, pokud by to "něco" bylo trvalejšího významu a vybočovalo z rámce dosavadní existence a funkce tohoto historického prostoru, došlo by k o to většímu střetu s odpůrci narušení tradice a k opětnému zablokování takových realizací.

Toto místo opravdu nabylo pro kulturní část národa až posvátného významu, s téměř stavební nedotknutelností. Na druhou stranu proluka po vybouraném radničním křídle tady stále zůstává a vyzývá k hodnotné úpravě. Síla zvyku se stávajícím stavem se také projevuje, ale zde jde o tak závažný urbanisticko-architektonický problém, že od jeho řešení nelze ustoupit. Ponechat Staroměstské náměstí s tak krutou ránou? To ne, hledat možnosti se budou dál.

Jde ale o to, kde je hledat. Vyzkoušeno bylo mnoho urbanistických a architektonických koncepcí, souladněji historizujících i soudobých a také větších či menších odklonů a vybočení od charakteru zdejší stavední tradice.

Po mnoha neúspěšných pokusech se kruh uzavírá s možným konstatováním, že tento nad jiné citlivý historický prostor si žádá doplnění chybějícího článku pouze v tvůrčí návaznosti na svou vlastní stavební typologii. Jde o měřítko staveb, jejich adiční urbanismus (frontální řazení vně samostatných budov) a typ fasádních štítových domů. Jiné koncepce jsou odkázány k nezdaru, neboť zde budou, ať jakkoli samotně zajímavé a nápadité, v kontextu tohoto historického stavebního vývoje vždy rušivé nebo nepatřičné.

Dokončeme obraz Staroměstského náměstí tvůrčím způsobem, bez jeho narušení či znehodnocení. Nic proti novým významům naší doby, sem je ale nevkládejme.

(-)

Za domy prostor pro vyšší zeleň a odpočinek s občerstvením. Přístupnost dvora také přízemím radničního křídla.

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 11.78 | přečteno: 421 ×
Poslední články autora