Jiří Stratil

Malá škola architektury pro Staroměstské náměstí

16. 06. 2017 9:07:29
Ne, nebudu zde dlouze a složitě podávat výuku specifiky tvorby architektury pro tento mimořádný historický prostor, jen opět něco v základních obrysech pro laické publikum.

Kdo architekturu nestudoval a nepracuje v tomto oboru, tak stavby hodnotí jen podle svého vlastního názoru a estetického vnímání. Nemůže vědět, proč se to či ono provedlo na budově tak či onak, kde hrají roli především objektivní technické a funkční faktory platící ve stavebnictví, tedy příslušné zákony, normy a předpisy. Dále pak obecné zásady pro tvorbu urbanismu sídelních útvarů a architektury budov. Zde semozřejmě dochází i k různým posunům vlivem subjektivních názorů tvůrců.

Člověk neznalý těchto věcí posuzuje stavbu jen jako laik. A hlavně pro toto publikum jsou určeny moje blogy, týkající se architektury, a zde především dostavby Staroměstského náměstí. Svůj výklad s obrázkovým doprovodem tohoto návrhu zde přibližuji lidem v různém podání již něco přes 4 roky.

Tady se vracím opět k porovnání původní malé radniční budovy z huti Petra Parléře, jejíž rekonstrukce je také zvažována pro staro-novou dostavbu proluky, se svým návrhem této přístavby k radniční věži.

Rekonstrukce původní románské zástavby Staroměstské radnice a jejího okolí, již s gotickou věží a východním křídlem (kresba arch.M.Brix).

Na tomto modelu (HMP) je ke snížené věži připojena původní radniční budova z 2.poloviny 14.století, která připomínala spíše malý kostel, za což byla i kritizována. K ní přiléhaly malé domy a velký Krenův dům, zakrývající kostel sv.Mikuláše, do náměstí již v žádné stavební úpravě nevratné.

Tuto urbanistickou situaci rynek ve své historii nezná a již vůbec ne odkrytý vztah mezi malou gotickou radnicí a barokním kostelem (v době, kdy byla radniční budova postavena, měl kostel jednoduchou románskou architekturu). Zde vidíme problematickou konfrontační situaci mezi oběma budovami, natočenými k sobě - radnice zadním průčelím lodi k hlavnímu průčelí kostela. Dále pak je již nepřijatelné architektonické snížení monumentální radniční věže z důvodu jakési přiměřenosti (původně byla nižší).

Tato varianta dostavby proluky předpokládá také doplnění zbytku proluky již moderními stavbami. Jenže architektura lodi radnice je ukončená a není možné k ní adičně připojit jinou stavbu, šlo by tedy o vložení samostatného objektu. Takový úkol by bylo opět prakticky nemožné kvalitně řešit ve vztahu k oběma budovám a na kulturní úrovni zástavby současného Staroměstského náměstí.

Návrh nové podoby menšího radničního křídla odbourává všechny tyto problémy: ponechává věž bez stavebních úprav, logicky k ní přiléhá v typologii své funkce (není již "kostelem") a uťatým ukončením dává možnost připojení dalších objektů pro dostavění zbytku proluky. Kultura architektury také koresponduje s ostatní zástavbou náměstí. Stejně tak i k ní připojené tři štítové domy, zohledňující kostel v pohledech z náměstí. Soubor staveb tak získává ucelenou harmonickou kompozici a odpovídající zařazení do urbanismu Staroměstského náměstí. I pro zeleň s občerstvením ve dvoře za domy zůstává dost prostoru.

A tak mi promiňte mé stálé návraty k této práci, jíž jsem věnoval tolik úsilí a času, a na níž mi tolik záleží.

-

Nehledej kde nenajdeš,

a nepohrdej možným.

Aby v mysli tvé nevězela lež,

a tvou skrýší nebyl anonym.

-

Nehledej kde nenajdeš,

a nechtěj pravdu obracet.

Abys neslyšel pak, jak sám lžeš,

že plodný strom chceš kácet.

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 11.38 | přečteno: 204 ×
Poslední články autora