Jiří Stratil

Bludné uzly města

8. 07. 2017 9:32:12
Stavět domy ve městě je možné mnohým způsobem jak urbanisticky, tak také architektonicky. Téměř pro každou lokalitu může být většinou více tvůrčích variant v rámci aktuálního slohu či stylů stavění.

Existují ale i mimořádná místa, která se třeba po celý jejich dlouhý historický stavební vývoj nepodaří zastavět kvalitně v rámci širšího urbanistického celku (jejich vývojový průběh mívá naopak destruktivní směr). Brání tomu různé důvody funkční a politické nebo i pozdější komplikace, vzniklé již charakterem založení zástavby místa a jeho nejbližšího okolí. Také absence vhodného myšlení stavebních tvůrců v takové lokalitě. Jsou to "bludné uzly" města.

Vybouraná západní strana Staroměstského náměstí je přesně takovým problémem. Kvalitní řešení nikdy neměla, byla přecpaná stavbami, které měly víceméně živelný vývoj, až jejich existenci ukončila živelná pohroma ta největší.

Románské počátky: zde již gotická věž s východním křídlem Staroměstské radnice, jednoduché menší domy, velký dům s uzavřeným dvorem vystupující do námětí (později zvaný Krenův) a za ním kostel sv.Mikuláše (kresba rekonstrukce arch.M.Brix).

Stav Staroměstského náměstí z r.1830, model Antonína Langweila

(Praha let 1826-34 v plastickém modelu A.Langweila, V.Hlavsa, Sport. a turistické nakladatelství Praha, 1962).

Zjednodušená kopie modelu. (-)

Zde velká Nobileho radnice, přestavba domů severní strany náměstí, vytvoření Pařížské třídy a odkrytý kostel sv.Mikuláše po vybourání Krenova domu v r.1901 (kresba arch.B.Hypšman, 1939). Tato problematická urbanisticko-architektonická situace byla předmětem čtyř předválečných soutěží 20.století.

(Srdce města, URM Praha, 2008).

Tato situace se zbylými stěnami Nobileho radnice byla předmětem 1.poválečné soutěže v r.1946

(Vlastislav Hofman, návrh na dočasnou úpravu hrobu neznámého vojína, tribuny všesokolského sletu a na prozatímní umístění Muchovy Slovanské epopeje na Staroměstské radnici, 1947; zdroj: publikace Srdce města, Praha 2008).

A tato předmětem dalších poválečných soutěží (čtyři), avšak vydržela až dodnes. (-)

(-)

Možná cesta z "bludného uzlu",

jež zacelí krvavou ránu.

V souboji dobra proti zlu,

probuzením z temné noci k ránu.

-

I skončením té hrůzné války,

a vleklých zdejších problémů.

Z toho velikého času dálky,

pro osazení emblému.

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 6.91 | přečteno: 264 ×
Poslední články autora