Z extrému do extrému

Až do nástupu tzv. funkcionalismu ve 20.-30.letech 20.století byla architektura považována za královnu mezi uměleckými obory a dobrý architekt byl váženou osobností ve společnosti.

Funkcionalismus ale tomu učinil přítrž a shodil tuto tvorbu z jejího dřívějšího společenského postavení do roviny všeobecné průměrnosti a podprůměrnosti. Také i ostatní umělecké obory pozbyly své někdejší úrovně, váženosti a úcty. Mnohý architekt začal projektovat místo architektury jen nějak designově upravené "stavební krabice" a mnozí malíři se začali učit místo poctivému řemeslu "poctivému mazalství". Zpochybňována je tradice vyspělé kulturnosti a velké slohy se rozpadají do tříště různých menších směrů, tzv. - ismů. A rozbujel se nekritický subjektivní individualismus. Tato tříšť znamená postupnou vývojovou kulturní devastaci a v poslední době se k tomu přidala i výrazná komercializace těchto uměleckých "střepů". Do popředí se dostala bezduchá kultura, pravé hodnoty jen předstírající nebo i záměrně negující.

Ale vše špatné bývá i k něčemu dobré. Je to zkušenost, která přináší i nové tvůrčí podněty. Funkcionalismus je také zpracovatelný pro vyšší umělecké cíle. Může se stát v návaznosti na vyspělé kulturní tradice i rovnocennou inovační hodnotou. Opakování historických slohů již bylo svým obsahem a projevem značně rozmělněné a formalizované, proto vývoj moderny může architektuře dodat i novou energii a tvůrčí sílu.

Opět několik příkladů:

Návrh na přestavbu východního křídla Staroměstské radnice ze soutěže v r.1901.

Projev naprostého nepochopení problému a uplatnění extrémně chápaného formálního historismu (ovšem vynikající grafické provedení architektury).

-

A tady zase zcela opačný - funkcionalistický extrém ze soutěže z r.1946 /pásové orgie/

(zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008).

-

O extrémisty nebyla nouze v žádné soutěži. Toto "zrcadlení" je z poslední, konané v letech 1987-88.

-

A ještě jeden neuvěřitelný návrh z téhož zápolení architektů

(zdroj: Architektura ČSR, ročník XLVII., 1988/5).

-

Jak je vidět, velmi to upadlo a vždy se najde mnoho takových nepoučitelných, kteří budou k sobě přiřazovat naprosto neslučitelné věci a budou to myslet vážně. Jeden se nestačí divit, co se to děje. A taková soutěž dnes? Jak říkala moje babička: "zavýsknout a utéct".

-

Kam zařadíte architektonický styl tohoto domu?

-

Autor: Jiří Stratil | neděle 30.7.2017 9:49 | karma článku: 8,43 | přečteno: 264x