Jiří Stratil

Nikdo by zde neuspěl

8. 08. 2017 9:50:56
Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Ludwig Mies van der Rohe a kterýkoliv z dalších světových moderních architektů by nedokázal vyřešit problém dostavby Staroměstského náměstí. Taková je to specialita.

Vypsání nové mezinárodní architektonické soutěže by dopadlo úplně stejně jako vypsání pouhé místní soutěže. Výsledek by byl opět "0". Velkorysé projevy velkých architektů a minimální chápavost a ohled na specifické potřeby úkolu.

Z hlavních urbanistických a architektonických zásad a nutností je to zde především důsledná logika a respekt historické zástavby SN, tvořící kompoziční celek, jemuž chybí do kompletu jeden článek. Ten nemůže tvořit objekt (-y) jiného, vybočujícího architektonického charakteru.

Nutnost ohledu a podřízenosti dostavby oběma rámujícím dominantám proluky (radniční věž a kostel sv.Mikuláše).

Bezkolizní, harmonické propojení, souznění a vyznění celého souboru staveb západní strany rynku a také s ostatní zástavbou náměstí.

Vhodné řešení zastavěnosti proluky a funkčnosti dostavovaného objektu (-ů), dopravní situace, plochy pro zeleň a odpočinek s občerstvením.

Historizující, avšak ne eklektický přístup k tvorbě architektury, s přínosem moderního stylu.

-

Jiné názory na urbanistickou koncepci dostavby a její architekturu jsou neznalostí věci a únikem od odpovědnosti k tomuto úkolu.

Tento úkol vyžaduje velkou znalost historických slohů a stavební historie Staroměstského náměstí a velkou poučenost z neúspěchů předchozích soutěží. Také znalost moderní architektury a schopnost jí přispět k vytvoření doplňujícího stavebního článku SN.

Kdo toto nechápe, nemůže pozitivně přispět k vyřešení úkolu. Tady to není jen o fantazii a samoúčelné originalitě.

Le Corbusier, Kaple Notre Dame du Haut v Ronchamp, Francie, 1955 (Umění 19. a 20.století, N.Lynton, Artia Praha, 1981).

F.L.Wright, Guggenheimovo muzeum v New Yorku, 1956-59 (Umění nové doby, Larousse, Odeon Praha, 1974).

Možná dostavba proluky.

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 9.58 | přečteno: 427 ×
Poslední články autora