Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na náměstí se srocují poměrně velké davy lidí, doufejme, že budou mít po plánovaných změnách stejně dobrý pocit z tohoto prostoru, jako mají dnes.

0 0
možnosti
KD

K58a82r20e36l 22D67r20d50a

18. 10. 2014 14:41

Jinak konání Magistrátu v této věci sleduji s nejvyššími obavami. Volný prostor dostává katolická parta kolem obnovy Mariánského sloupu a oplakávání Rakouska-Uherska, která existenci Československa absolutně nešetří.

  Takže sloup "potupy českého národa" hodlá s velkou slávou na Staroměstském náměstí "natruc všem českým bolševikům" při této příležitosti obnovit. A ani svůj "provokativní" záměr příliš nemaskují. Přitom by zde byl prostor na kompromis. Ale netaktní Dominik Duka, arogantní parta z Olomouce... Dopadne to řádným protičeským kopancem "mezi nohy". Což je pěkná krize.

  Revitalizace Staroměstského náměstí s podtitulkem "jak si české zaostalé opice mysleli, že budou mít svobodu a samostatnost". Děkuji, bez něčeho takového se rád obejdu. ;-)

0 0
možnosti
KD

K37a47r75e23l 71D81r60d52a

18. 10. 2014 14:54

...myslely...

0 0
možnosti
KD

K69a76r23e43l 84D14r80d39a

18. 10. 2014 14:27

Pohledný návrh. Ale krátká podloubí, uprostřed přerušená, tedy jen na ozdobu? (Pokud to detekuji dobře.) To se do centra Prahy nehodí a navíc k ničemu neslouží.

  Podloubí je proti orloji a je zcela zazděno předzahrádkami a nikdo o něm neví. Tak slouží aspoň mě, když potřebuji obejít davy turistů a dát si zde kvalitní nepředraženou zmrzku. ;-) Ale je to jinak mrtvý prostor, a to uprostřed davů lidí.

  Jinak jsem minulý týden potřeboval přežit 1 hodinu v okolí Staroměstského náměstí. Hledal jsem marně volnou lavičku. Ve Dlouhé na ostrůvku lavičky obsazeny, kolem Husa vše obsazeno, turisté seděli i na pomníku s rozpatlanou majonézovou svačinou. Nakonec jsem ukořistil jedinou volnou lavičku v parčíku u radnice. Bývají zde bezdomovci, bývá to zde zastavěno stánky... není to moc oblíbený prostor.

  Ale osahal jsem si to zde. Volný prostor náměstí, co slouží jen byznysu kejklířů. Předzahrádky, kde smí spočinout jen dobře platící bohatý turista. A jinak nic. Nevlídnost a arogance. Jedna volná ušmudlaná zastrčená lavička.

  Jak jsem pochopil, hodně turistů řešilo tu samou potřebu, kde si právě zde na chvíli sednout, a vcelku marně.

  Z tohoto pohledu mi dostavba radnice nepřijde vůbec užitečná. Leda tak s umístěním stromů a laviček na ploše náměstí. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Pokud jste si nevšiml, dost velké odpočivadlo s lavičkami i zelení, včetně občerstvení, je umístěno také za dostavbou.

Co se týče těch loubí, je to zde jeden z nejtypičtějších a nejdůležitějších architektonických prvků. Sloužilo k prodeji zboží venku před krámem (tedy ochrana před deštěm a žárem slunečních paprsků), k odlehčení a prohloubení hmoty domů, s vytvářením specifické romantiky (různé oblouky).

Přerušení loubí v návrhu má architektonický význam, pro procházení podél zástavby je zde dostatečně široký chodník. Předzahrádky by zde nebyly. V přízemí jednoho domu je sice uvažována kavárna, ale ta má svou venkovní část za posledním domem dostavby.

1 0
možnosti
Foto

R^ Kdyby byl opravdu zájem ze strany politiků na magistrátu, jistě by se to mohlo posunout. Navíc, myslím, že s potenc.investory by nebyl až takový problém. J.A.J.

1 0
možnosti
Foto

Nebyl zájem, můj historizující přístup, který tam patří, jim vadil. A to byli památkáři! Ale to víte, ti chrání památky a nemají zájem, aby v tomto duchu ještě dnes někdo tvořil. Protože by jim to komplikovalo práci. Mohli bychom také zase začít některé historické stavby přestavovat (jak se dělo v dobách, kdy tato péče ještě nebyla). Proto raději dají přednost tomu současnému, ale tady také tápou, protože to jim také ohrožuje památky.8-o;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 391x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik