Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

;-D špatně je název Vašeho článku... nebylo lepší napsat Vítejte v hostinci U Smazaného příspěvku?

4 1
možnosti
Foto

Není špatně, neboť článek nabízí lepší řešení celkového průčelí kostela. Ta nesourodá slátanina co tam je, je prostě špatně.;-D

0 0
možnosti
JL

Už jste tady na blogu zkritizoval Tančící dům. Teď zas Emauzy. Podle mě je obojí kvalitní architektura. Podle vás ne. Ale mohl byste zde tedy uvést nějaké příklady poválečné architektury, která vás zaujala a je podle vás kvalitní?

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

BV

Budu zde nepochybně se svým názorem označen za nekulturního barbara:

Když se rozhodovalo o nahrazení části kostela hlavně věží, které byly zničeny na konci války americkými bombardéry, tak byly v zásadě 3 možnosti:

1) zrekonstruovat do původního stavu jako v Drážděnech, Polsku

2) postavit nějakou zjednodušenou pseudo-historickou náhradu ala Stratil

3) Použít nějakou moderní připomínku toho co tam původně bylo a se s tím stalo

Osobně mi ta druhá varianta nesedí a rozhodoval bych se variantou 1 či 3

Nepochybně při řešení hrály i náklady. Rekonstrukce by byla velmi nákladná a nebyl k ní ani důvod jako v Dráždanech. Praha byla minimálně poškozena a stále si zachovala svůj charakter, takže zničení jedné z památek se jí skoro nedotklo.

Takže nakonec zvítězilo to moderní řešení. Při rozhodování nepochybně hrály značnou roli ty peníze ale také politické důvody: neobnovil se sakrální vzhled a vznikla i stálá připomínka bombardování Prahy.

Byl bych rád, kdyby se zachoval původní stav kostela, ale poté co byl zničen to není zase tak špatná náhrada

5 1
možnosti
Foto

Tak to není nějaká zjednodušená pseudo-historická náhrada, ale soudobě-historická slohová syntéza v jednotně zceleném průčelí, logicky vyvozená z architektonické potřeby tohoto chrámu.

Ta pseudo-gotická přestavba barokních věží byla také jen nesourodým "roubem" na umělecky poněkud slabém gotickém základu.

0 0
možnosti

Pane Stratile, Vy jste jako krejčí, který říká, že nelze nosit šílené kreace z módních přehlídek - a proto nabízí zákazníkům nepadnoucí obleky z šedivého polyesteru podšité viskózou.

-

Není nutné vypadat jak model z přehlídkového mola, ale zkusil jste někdy klasiku z jemné vlny s hedvábnou podšívkou?

4 0
možnosti
Foto

K47a88r30e28l 61M93á27d49l48e

30. 7. 2016 16:14

Dovolím si vyjádřit jen velice dílčí nesouhlas. Panem Stratilem navrhovaná přestavba Tančícího domu není až tak úplně nepadnoucí oblek, ono je to spíš blíž té neurážející seriózní klasice. Ale proč přestavovat nejgeniálnější novodobou architekturu do podoby klasického časově nezařaditelného saka?

2 0
možnosti
Foto

Hodlám se tady bavit jen s lidmi slušnými a kulturními, nehledě na to, jestli jsou kritičtí či nikoliv.

0 1
možnosti
Foto

K87a56r28e88l 87M50á29d32l59e

30. 7. 2016 16:03

A kdo rozhoduje, který člověk je slušný a kulturní? Jen Vy sám? Když se podíváte zpátky do diskuze, tak jste smazal spoustu příspěvků, které sice byly kritické, ale podle mne zároveň slušné a kulturní.

3 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

MV

nekdy je tezky smirit se se skutecnosti. Vas navrh (jak jste uvedl) je, prominte, nudny - sice cti, ale nudne. nejsem priznivcem vseho "noveho", ale bydlim na Naplavce a kostel mam na ocich ve dne v noci. a hlavne v noci zije dokonale. linie, proporce, fungovani v miste - bez chyby. zkuste prekonat smutek a zkrotit jesitnost kvuli odmitnuti Vaseho navrhu a zucastnete se architektonickych soutezi na nove budovy - tam se ukaze, jestli jen neplacete na spatnem hrobe

10 1
možnosti
Foto

Je mi líto, ale vy jste pro mne kulturně tam kde jste, na té nízké a nudné úrovni. Ten gotický kostel je v exteriéru zcela průměrný a vás jistě nezajímá také. Ale jak je najednou zajímavý tím, že k němu přistavěli úplně něco stylově i materiálem cizorodého a nepatřičného. Prostě vytržení z nudy.:-)

0 6
možnosti
MP

co mě připadá jak pěst na oko je dostavba věží sv víta. ze špičaté gotické kartedrály najednou čouhá pseudo barokní báń ...

0 0
možnosti
Foto

Není to pseudobarokní, ale renesanční, barokně přestavěná báň. Je tam proto, že synové P.Parléře velkou věž nedostavěli kvůli husitským válkám. Potom již k dostavbě nedošlo a později byla věž zastřešena renesanční helmicí.

Za dostavby katedrály v 19.století uvažoval arch. J.Mocker, který navrhl realizované průčelní dvojvěží, i o dostavbě velké věže. Jeho nástupce arch. K.Hilbert ale od tohoto záměru upustil a udělal dobře.

Sice helmice je barokní, ale Mockerova věž byla již příliš vysoká a katedrála by na hradčanském návrší vyznívala monstrózně.

Viděl jsem Mockerův celkový návrh a i sám si podobným vlastním návrhem potvrdil tuto skutečnost a rozumný počin Hilbertův.

3 0
možnosti
JL

Od pondělka platí PSP - následně bude pravděpodobně schválen tzv. "Metropolitní plán". To budete čumět, co bude možné.

0 1
možnosti
Foto

Při pohledu z Hradu si toho hned každýá všimne a ptá se, co to je. Kdyby to bylo klasické, pak by si nevšimnul nikdo.

4 0
možnosti
Foto

Všimne si podivnosti, kterou když vidí poprvé, tak nepochopí, co to je. Když to bude dobré, prohlédne si i tuto dominantu panoramatu Prahy.

0 3
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 391x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik