Diskuse

Malý průzkum

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dlouho jsem se nechtěl k tomu vyjadřovat. Ale moje manželka mě přesvědčila. Ten Váš návrh se nám prostě líbí. Můžete nám věřit, že v tom nic postranního není. Nemáme to zapotřebí. A teď dám slovo své ženě akademické malířce , restaurátorce.... A teď já , s profesionální staromilskou deformací. Staroměstské náměstí bylo po celá staletí přirozeně vznikající celek, které mělo genia loci ,ale některé pozdější zásahy nebyly vždy na jeho úkor. Asanace starého města na přelomu 19. a 20. století jeho severní frontu a okolní ulice poznamenaly , ale nebylo to až tak hrozné. Architektonické návrhy, které se objevily po druhé válce byly především honěním si trik architektů, kteří se chtěli zviditelnit bez jakékoliv pokory k danému prostoru. Podle toho také vypadaly. Máme dost příkladů ze zahraničí, kde se podařilo esteticky a nerušivě dostavět proluky po válkou zničených historických objektech tak ,aby doplnily ztracené stavby a přitom zůstala zachována estetická kvalita prostoru ,která obyčejnému člověku přijde jako přirozená .Pro šokující výlevy se najdou jiná místa ,která tím naopak získají. Ale ta pýcha,co s ní člověk nadělá ?

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, o to mi tu šlo, poučen krachem minulých soutěží. Situace s odkrytým kostelem versus radnice je tak náročná, že se prostě nedá zvládnout. Našel jsem proto řešení čtyřmi tradičními domy v adičním spojení, principu architektonické tvorby, jaký je vlastní zástavbě Staroměstského náměstí. Návrh tak do jisté míry, ale vhodnějším způsobem reaguje na původní zástavbu západní strany rynku menším radničním křídlem a přilehlými domy, ovšem bez velkého Krenova domu před kostelem.

Na svém mimosoutěžním návrhu pracuji svobodně, tedy bez stresu krátkých soutěžních dodacích lhůt a bez diktátu nějakého nesmyslného stavebního programu již od roku 1991. Soutěž byla vždycky o tom, tohle a tohle tam nacpěte a potom to něčím obalte! Tady to tak nejde. Využití je samozřejmě stejně důležité jako architektura, ale to by zde mělo vycházet z urbanismu a architektury, ne naopak. Kultura a celkové vyznění Staroměstského náměstí je vzhledem k jeho významu mimořádně důležité. Ale i funkce dostavby je promýšlená tak, aby byla smysluplná a životná.

0 0
možnosti

P76e29t61r 67P61á68n41e70k

28. 8. 2016 14:08

Tomu prostřednímu s ustupujícím domem. Nezakrýva Mikuláše

0 0
možnosti
Foto

Také kvůli tomu byly všechny ty soutěže (stovky a stovky odborníků urbanistů a architektů). Že odkrytím kostela, který původně nepatřil do SN, vznikla značně kolizní urbanistická situace mezi předimenzovanou Nobileho radnicí a hlavním průčelím kostela, natočeným k radnici. V sousedství a v šikmých pohledech působila masa radniční budovy na barokní chrám od K.I.Dienzenhofera degradačně.

0 0
možnosti

Nemyslím to nijak ironicky, i když to tak možná bude pochopeno, ale je vůbec vhodné na Staromáku cokoli stavět? Nemůžu se ubránit tomu, abych myšlenku "dostavby Staromáku" neporovnával s nápadem postavit parkovací dům na karlštejnském nádvoří.

1 0
možnosti
Foto

Západní strana SN, kde zeje od války proluka, byla také zastavěná, jak vidíte, a všechny soutěže byly jen o úpravě této zástavby. Stále jde o stavební dokončení náměstí, ovšem vhodnější, tj. se zapracováním nasbíraných nových zkušeností a se zohledněním přiměřeného interiérového využití i zájmů exteriérových (plochy pro zeleň, odpočinek a občerstvení).

2 0
možnosti
Foto

R^ Sice to některé z Vašich ,,příznivců", kteří se více zabývají osobou autora blogu, než jeho návrhy, asi nadzvedne, ale Váš návrh by tam, a nejen dle mého názoru, velice ,,seděl"R^

2 0
možnosti
Foto

Nikdy jsem nepsal, že by návrh autora blogu na místě "neseděl". Už jsem se tu vyjádřil, že v porovnání se všemi návrhy ze všech soutěží bych ho určitě zařadil do první čtvrtiny. Jen nesouhlasím s autorem, že jeho návrh je úplně nejlepší a jediný možný.

Reálně vzato - kdyby se Magistrát vážně rozhodl pro úplně poslední soutěž a opravdu postavil vítězný návrh, tak by asi jedním z rozhodujících hledisek byly metry užitné plochy. Čili vítězný návrh by byl kompaktní a hmotou by byl srovnatelný s Nobileho radnicí. Ta radnice nebyla žádný zázrak, ale pár věcí se na ní povedlo. Třeba se mi líbí, že na rohu nemá pravý úhel, ale vytváří směrem ke Kaprově ulici takový trychtýř.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS