Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Počet hvězd "sežraných" ČD - kvasarem lze odvodit ze zářivého výkonu a jaký přísun hmoty je k takovému výkonu potřebný.

0 0
možnosti
Foto

Když tento gigantický shluk zářivých těles pohltí 1-10 hvězd za rok, tak se to dá nějak zjistit na celkovém zářivém výkonu kvasaru? To znamená, že se pozoruje 1-10 světelných bodů ročně v jeho centru, které mění svoje světelné spektrum do rudého záření a z toho se vyvozuje, že je pohlcuje "černá díra" kvasaru?

0 0
možnosti

Hmotnost černé díry v centru galaxie se da určit z parametrů oběžných drah hvězd v její blízkosti. Horní odhad velikosti tělesa v kombinaci s hmotností určí, že to nemůže být nic jiného než černá díra. Dalšími potvrzujícími faktory jsou třeba světelné křivky včetně rudého posuvu záření, které vydávají tělesa padajících do ČD. Ale stále pozorujeme jen působení na tělesa v její blízkosti, nikoli černou díru samu. Nejvíce bezprostřední bylo pozorování gravitačních vln při splynutí dvou černých děr detektorem LIGO. Z průběhu se daly odvodit hmotnosti obou splývajících ČD.

1 0
možnosti
Foto

Černá díra není pozorována a ví se jakou má hmotnost a jak se chová, na základě pozorování oběžných drah hvězd v její blízkosti a změn světelných vln, vysílaných hvězdami, které do ní padají? Skutečně někam padají a v tak hustém hmotném hvězdném prostředí jsou pozorovány jednotlivé hvězdy? A potom z jednoho nějakého případu bezprostřednějšího pozorování? Spíš bych věřil tomu, že to budou zase jen hypotézy. Co je to ta "černá díra" v definitivním konstatování vědy?

0 0
možnosti

To je choulostivé téma a nevědí si s ním rady ani věhlasní současní fyzikové. Černá díra se chová jako nekonečno a to je vždy problém, je to singularita, kterou je těžko popsat. Protože sestavit rovnici na jedné straně s nekonečnem a na druhé s něčím jiným, je velmi obtížné, aby tato rovnice dávala smysl. Možná by se dalo napsat 0 = nekonečno. Ale víme, že ta nula tam nepatří, jinak bychom tady nebyli ani my.

1 1
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 391x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik