Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pozorování vesmáru přinesla důkazy, které dodaly zdrcující podporu právě teorii velkého třesku, která se od poloviny 60. let 20. století považuje za nejlepší dostupnou teorii vzniku a vývoje vesmíru. Prakticky všechna teoretická práce v kosmologii zahrnuje rozšiřování a vylepšování základní teorie velkého třesku. Velká část této práce se zaměřuje na pochopení, jak se v kontextu velkého třesku formují galaxie, pochopení toho, co se při velkém třesku stalo a slučování pozorování s teorií.

2 1
možnosti
Foto

Problém je v tom, že se tyto teorie vyvozují pouze v člověkem pozorované miniatuře toho, co nejspíš celkově existuje. Proto zůstanou navždy nevyjasněnosti, hlavně v tom, co to vlastně je, čehož maličký výsek pozorujeme, kde se to tady vzalo a k čemu to patří a slouží. Člověk něco vidí, konce toho nedohlédne, ale dovozuje si i vznik a zánik toho. Mýliti se je lidské.:-)

0 0
možnosti
Foto

Koncem 20. let 20. století astronom Edwin Hubble pomocí svého dalekohledu zjistil, že se galaxie (některé z nich vzdálené miliony světelných let) od sebe navzájem vzdalují neuvěřitelnou rychlostí. Nezpůsobovala to žádná síla, která by je od sebe odháněla. Spíše se stále pohybovaly v důsledku prvotní exploze z jediného bodu vzniku. V tomto bodě vzniku byla veškerá hmota vesmíru stlačena do jediného bodu s nekonečnou hustotou... do prostoru menšího než jediný atom1. Pak během kosmické exploze – velkého třesku – vznikl vesmír. Steven Weinberg, laureát Nobelovy ceny za fyziku, uvádí další popis: „Asi za setinu sekundy, v nejranějším okamžiku, o němž můžeme s jistou věrohodností mluvit, byla teplota vesmíru asi sto miliard (1011) stupňů. Je to teplota mnohem vyšší než uvnitř i těch nejteplejších hvězd, tak vysoká, že žádné částice běžných látek, molekuly, atomy, ba ani jádra atomů nemohly držet pohromadě. Pokračuje: „Vesmír byl plný světla.“ Bible popisuje to, co objevili vědci: došlo k explozi světla a vznikl náš vesmír... z vnějšku samotného našeho vesmíru. Spolu s tím vznikl i prostor, hmota a čas. Byl to jediný počátek všeho. V 1. knize Mojžíšově opakovaně čteme: „Bůh řekl...“ a pak „A stalo se.“

Mohl náš vesmír vzniknout jen pomocí fyzikálních zákonů, jako gravitace, elektromagnetismu, rychlosti světla atd.? Ne, protože tyto věci ještě neexistovaly. Fyzikálním zákonům dal vzniknout až sám počátek existence samotného vesmíru.

1 0
možnosti
Foto

A takovým nesmyslům věří vědci a v jiném podání i teologové.:-)

0 2
možnosti

Singularita je asi tak přesvědčivá jako Bůh.

1 0
možnosti

A protože nejsem ani fyzik ani matematik, pořád nejsem s to pochopit, proč by se sem hmota a energie nemohly dostat z jiného vesmíru. Bylo by to totiž nejjednodušší řešení. Fyzik odpoví, že žádné sem není. Hm. Ale je-li multiverzum, může snad vzniknout nějaké Sem Odtamtud.

1 0
možnosti
Foto

Tvrdím to pořád a také budu. Na počátku muselo být nic, protože kdyby bylo něco, tak by někdo musel vysvětlit, kde se tam to něco vzalo. Proto stále tvrdím, že nic se rozdělilo na něco plus a něco mínus v rámci čeho je něco plus hmotou a něco mínus informací o ní. Pokud by se opět sloučilo něco plus a něco mínus musí to logicky dát opět nic.

1 0
možnosti
Foto

Díky Přemku, ale musím oponovat v tom, že pokud není nic, tak to nemůže mít nějaké vlastnosti. Nejspíš tam byla nějaká hmota, kterou nikdo nemůže vysvětlit.

0 0
možnosti
Foto

"pouhé teorie a hypotézy"? Co víc, než vědeckou teorii byste chtěl? Praxi?

0 0
možnosti

Pořád ještě to není ono.

Podsouváte vědě výrok, že singularita vznikla z ničeho - výrok, který nikdo netvrdí. Pak ho odpálkujete jako nesmysl (ano, možná to je skutečně nesmysl, ale váš, to tvrdíte jen vy) a tím se snažíte udělat dojem, že vědci jsou hloupí a věda se mýlí. To je jasný diskuzní faul.

Měla bych ještě jednu věc - váš původní prostor je temný. Ovšem prostor vznikl až spolu s vesmírem. Prostor je součástí vesmíru a jeho základní vlastností, počet prostorových dimenzí se dokonce podařilo termodynamicky omezit skutečně jen na ty tři. Co s tím?

6 1
možnosti
Foto

Nepodsouvám vědě výrok, že singularita vznikla z ničeho, ale ten vyvozovaný vznik vesmíru defakto o předchozím prázdném prostoru hovoří. A opět nemáte pravdu, že prostor vznikl až se vznikem vesmíru. Potom tedy také hovoříte o ničem před tím. V čem a z čeho vznikl vesmír, když to nebyla jiná hmota, ani prostor?

0 3
možnosti

Vědci si nemyslí, že hmota vznikla v prázdném prostoru, měla nekonečnou hustotou a teplotu ... Vy byste si asi dobře rozuměl s jiným takovým "expertem" Fikáčkem co píše blogy. Doporučuji abyste si to od někoho nechal vysvětlit, na facebooku jsou skupiny např. "Teoretické vědy - základní výzkum / Theoretical science - basic research". Tady se jenom ztrapňujete

3 0
možnosti
Foto

Určitě nerozuměl, již jsem se s ním párkrát na blogu střetl.

Vycházím z toho, co čtu v oborném tisku a tam takové údaje jsou.

0 0
možnosti

Pište raději o fotbale, pivu nebo holkách...

7 1
možnosti

Velký třesk se používá v širším nebo užším slova smyslu. V širším smyslu jde o vývoj vesmíru z počátečního (relativně) velmi malého a horkého stavu, to je široce přijímáno. V užším slova smyslu jde o vlastní vznik vesmíru, jeho počáteční stav a příčiny.

Wikipedie: "Podle současných fyzikálních modelů byl vesmír před 13,8 miliardami lety ve formě tzv. počáteční singularity (která měla některé společné rysy i se singularitou gravitační), v které byla měření času a délky bezpředmětná a teplota spolu s tlakem byly nekonečné. Protože zatím neexistují žádné modely systémů s takovýmito charakteristikami, speciálně žádná teorie kvantové gravitace, zůstává toto období historie vesmíru nevyřešeným fyzikálním problémem." Nelze popisovat stav hmoty dřív než pro Planckův stav 5E-44s, ve kterém již hodnoty nebyly nekonečné.

Na příčiny vzniku existuje pár hypotéz, o nichž vědci vědí, že je v současnosti prakticky nelze testovat. Používat pro posuzování těchto věcí tzv. zdravý rozum je ošidné, protože je to extrapolace našich zkušeností do oblasti, kde je jejich platnost značně omezená. Použití zdravého rozumu je problematické už u kvantové mechaniky, jež je experimentálně důkladně prověřena. Jednou z možností "vzniku z ničeho" je vznik z virtuálního páru částic ve vakuu, což je ověřený jev. Hledají se šílené možnosti všeho druhu. Prof. Kulhánek říkal včera v pořadu Hlubinami vesmíru, že jednou z variant je srážka dvou pravesmírů, kterou by teoreticky bylo možné odlišit od vzniku ze stavu blízkého singularitě charakterem reliktních gravitačních vln, do nichž se okamžik počátku vesmíru otiskl. Tyto vlny by snad mohl zachytit plánovaný detektor gravitačních vln ve vesmíru eLISA (nejdřív za 10 let), přesné měření polarizace reliktního záření (u sondy Planck zatím nedostatečné) nebo přesné sledování fázových posunů záblesků neutronových hvězd (měření se chystají).

Výtky o neprokazatelné víře v jediný přípustný model jsou zcela mimo, a Váš koncept je ještě šílenější než ty od fyziků.

5 0
možnosti
Foto

Četl jsem to, tyto teorie vzniku "jediného vesmíru" z nějakého "jednoho bodu" o "nekonečné hustotě hmoty", "nekonečné teplotě a tlaku", nejsou hodny seriózní a důvěryhodné vědy.:-)

Vznik vesmíru z nějakého virtuálního páru částic ve vakuu? A tyto částice pocházejí již ze skutečného prázdna.:-) Toto dovozování a odvozování se dostává jen a jen do slepé uličky.

Svůj koncept jakýchsi organických vesmírných struktur nezařazuji do vědeckých teorií, jedná se jen o úvahy. Raději si něco takového vůbec nepřipouštět, koncepty fyziků jsou pohodlnější.

O těch srážkách vesmírů to vypadá zajímavěji, ještě lépe určitého organického původu. Alespoň to není o vzniku jednoho vesmíru v nekonečném prostoru z ničeho, protože my žádný jiný neznáme.

0 3
možnosti

myslím, že je celkem nesmysl psát takovéto úvahy sem na zdejší blog, asi byste měl své úvahy podložit výpočty, a pak je publikovat v nějakém odporném foru..kde se k němu mohou vyjádřit odborníci...a vaše rovnice buďto potvrdí nebo roztrhají.....nevím...obraťte se na odborné paltformy

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS