Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rekonstrukce první podoby radničního křídla z huti P.Parléře. To se mi líbí ze všeho nejvíc ! Proč by to nešlo znovu obnovit ? Perfektně to pasuje k tomu co zbylo.

0 0
možnosti
Foto

Již jsem to vysvětloval v dřívějších článcích. Je to objekt situovaný do stavu rynku ve 14.století, kdy byla ostatní zástavba náměstí ještě v primitivní románské podobě.

Byl učiněn pokus s tímto původním radničním křídlem v několika modelových variantách (HMP). Současná věž již neodpovídá té původní bez orloje s malým křídlem, proto ji architekti v modelu snížili. Vznikla tak až groteskní kombinace s maličkou radničkou, která již nestačí na reprezentativnost současné architektury budov náměstí. Dnešní podoba monumentální věže je stavebně nedotknutelná.

Tato budova s věží navíc připomíná spíše kostelík, což bylo kritizováno po celou dobu její existence, včetně jejích pozdějších přestaveb. Rovněž je svou krátkou lodí stavebně ukončená a neumožňuje kvalitní adiční připojení dalších domů, které by dořešily prostor proluky na úrovni současných architektonických nároků, vzhledem k baroknímu kostelu sv.Mikuláše. Čili se jedná o nevratný urbanisticko-architektonický stav do reprezentativně vyvinutého urbanismu a architektury Staroměstského náměstí.

Vše jsem zde mnohokrát vysvětloval na svém návrhu, který odbourává všechny dřívější problémy této zástavby.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 391x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik