Co ještě nikdo neviděl?

Každý umělec se snaží vyjádřit ve svém duchu a dát svému dílu osobitý styl. Ten ovšem vyplývá z vnitřního obsahu tvorby, nikoli z formálního záměru vytvořit něco originálního.

To se třeba také může do jisté míry podařit, ale jedná se většinou jen o laciný efekt, který se brzy ohledí a zestárne. Každý chce upoutat něčím novým, což ho ozvláštňuje a dává mu větší šance na uplatnění. Jde o to jakou poctivostí, z jakých důvodů a pro jaké publikum. Vytvářet umělecky závažná díla je velmi náročné a náročnější i pro pochopení vnímatelem. V každém poctivém kumštu je něco  originálního, byť se to tak při povrchním hodnocení nemusí jevit.

Architektura by neměla za každou cenu ohromovat nevídanými tvary, konstrukcemi a materiály, důležitější je, aby patřila na své místo a plnila dobře svoje estetické a funkční úkoly, pro které byla vytvořena.

Tato radniční budova je prověrkou právě takových schopností, na které je kladen požadavek pokory před stávajícími historickými skutečnostmi, jejich pochopení a stylové, plnohodnotné doplnění.

-

Skláním se před tebou, ty majestátná věži staroměstská,

ty chloubo našich předků.

Dodnes ve stylu gotiky tak hezká,

i pohleď na svou novou kamarádku.

-

 

Půdorys 3.NP navržené dostavby východního křídla Staroměstské radnice. Dekorativní úprava intarzovaných dřevěných podhledů stropů reprezentačních síní.

 Případné osvětlení, zabudované do podhledu stropu.

 

Autor: Jiří Stratil | úterý 2.5.2017 10:51 | karma článku: 9,03 | přečteno: 237x