Jiří Stratil

Jak to jen lépe vysvětlit

12. 05. 2017 7:44:18
Domy Staroměstského náměstí prošly složitým stavebním vývojem, od primitivních románských počátků ve 13.století, přes umělecky náročnější gotické, renesanční a barokní přestavby.

Některé byly přestavovány nebo upravovány také v 19. a 20. století. Stopy historických slohů jsou patrné v jejich průčelích i v interiérech. Jejich dnešní výraz je většinou architektonickou syntézou těchto stavebně - výtvarných koncepcí.

K návrhu svých domů pro západní stranu Staroměstského náměstí jsem proto přistupoval podobným skladebným způsobem. Vyšel jsem ze současné funkcionalisticky úsporné moderny a stylově ji obohatil inspiracemi gotickou, renesanční a barokní architekturou. Čili jsem to vzal z opačného konce základu, od jednoduché moderny ke složitějším formám historických slohů. A výsledkem je nový styl, korespondující se všemi zde předchozími slohy i se současným stavebním pojetím. Pouhý formální eklektismus á la 19.století je zde již nevhodný a překonaný a čistá moderna zde nenašla kontinuální propojení. Tedy jakási podobná cesta syntetické architektury, jaká proběhla u stávající zástavby náměstí během staletí, v téže urbanistické a architektonické typologii.

Toto je ideová podstata, která vedla k vytvoření architektury navržených domů. Je to východisko pro tento mimořádně náročný úkol dostavby Staroměstského náměstí, kde zůstalo bez pozitivního výsledku 9 architektonických soutěží.

Pro ilustraci zde přikládám průčelí domu, který byl nazýván "U Vola" (U Smertošů, U Bílého lva), stojící na rohu Melantrichovy ulice proti Staroměstské radnici. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1364. Dům prošel stavebním vývojem od konce 13.století, dále gotickými, renesančními a barokními úpravami (ty po r.1740). V letech 1934-1935 proběhla rekonstrukce, v přízemí byly postaveny nové příčky (zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008).

(-)

V porovnání s jedním z těch navržených domů pro západní stranu rynku.

Zde inspirace renesancí, barokem, funkcionalismem a postmodernou.

Je snad tato nová architektura pro SN nedostatečná, jak se v jedné diskusi zde kdosi vyjádřil? Jak to ještě lépe vysvětlit těm, kteří nechápou? Nebo si snad někdo myslí, že se sem dá vrátit něco z toho, co tady stálo dříve, případně že proluku přece jen nakonec vyřeší nějaká současná architektura? A nebo, že se tento boj prostě vzdá a proluka již trvale zůstane znehodnocením Staroměstského náměstí?

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 12.31 | přečteno: 196 ×
Poslední články autora