Jiří Stratil

Mnoho očekávání a mnoho zklamání

22. 05. 2017 7:13:44
Po značně neúspěšné poválečné soutěži v r.1946 byla opět delší dobu pomlka a další dvě soutěže se konaly až v 60.letech.

Do té první v r.1963 přišlo celkem 98 návrhů. Architektura se od dob "tvrdého" funkcionalismu trošku změnila a architekti se na Staroměstském náměstí již nechovají tak bezohledně, přesto ale stále značně odtažitě od jeho skutečných urbanistických a architektonických potřeb. Ta moderna se sem již nehodí a může to být cokoli a jakkoli vymyšlené. Málo platné, diktující adiční princip urbanismu fasádních štítových domů se zde nedá obejít a nahradit. Nevhodná byla také přepjatá funkce nové radniční budovy, která měla sloužit vyšším politickým, reprezentačním a kulturním účelům města.

Potvrdila to jasně i druhá soutěž v letech 1966-67, do které bylo přihlášeno 75 návrhů. Vyznívá z ní opět také to, že do osmdesátimetrové proluky mazi radniční věž a kostel sv.Mikuláše nelze vložit jedinou průběžnou budovu, byť jakkoli řešenou, která vždy svým měřítkem koliduje s věží, s kostelem a s celou zástavbou Staroměstského náměstí. Architekti se nepoučili velkou Nobileho radnicí, ale neustále se ji snaží překonat. V této soutěži již alespoň byly vyřazeny z možnosti přestavby neobarokní domy severní strany náměstí.

Neoficiální soutěž v r.1979 byla spíše bezradně humorná a recesistická a ta poslední v letech 1987-88 také nepřinesla posun k řešení skutečných problémů věci. Zde ukázky z těch soutěžních 60.let.

1963

1966-67

Tento návrh měl být realizován, ale pro upřednostnění jiných akcí radou NVP z tohoto záměru nakonec sešlo.

Zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008.

Moderno ty slepě zahleděná,

kam že jsi dala oči !

Nevidíš snad, jaká pravda tu zděděná,

z níž jen hlava se ti točí?

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 10.51 | přečteno: 270 ×
Poslední články autora