Doba elektronická a kultura?

Jakoby vývoj elektroniky a kultura šly proti sobě, tedy elektronika hubila kulturu a nahrazovala ji bezobsažným počítačovým uměním. Architekturu vytlačuje počítačový design.

Nějaké obsahové umění sice existuje dál, ale kdesi v ústraní a v poněkud dožívajících podobách. Naše doba již nemůže sloučit dohromady počítačový vývoj s opravdovou, poctivou uměleckou tvorbou?

Já se snažím ve svých pracích dokázat, že umění se může dál ve své obsahovosti vyvíjet. Tato "věž" tady na blogu již také byla vícekrát, opakuji své návrhy, neboť zde vše rychle mizí a zapadá do ztracena. Je to jen studie se zvoleným stavebním zadáním, není to stavba určená pro konkrétní místo. Návrh usiluje o architektonickou modernost a přitom univerzálnost, použitelnou i v památkovém prostoru. Vývoj vyspělé kultury je slučitelný s počítačovým vývojem naší doby, nevylučuje se, lidé mají stále potřeby lidské všeho druhu. Záleží jen na tvůrcích, kteří se rodí v každé době. Nenechat se zmást pohodlnými "umělci", kteří obracejí pozornost ke stále novým formám uměleckého vyjádření, kde hlubší obsah nahrazuje laciný a nevídaný efekt, vytvářený novými prostředky. Nic proti tomu, tyto projevy a formy mají rovněž svoje uplatnění a publikum, ovšem náročnějšímu divákovi nemohou stačit. Pro toho je třeba tvořit nové obsahové umění.

(-)

Studie věžovité administrativní budovy.

Půdorys 1.NP.

2.-4.NP.

5.-16.NP.

-

Autor: Jiří Stratil | pondělí 12.6.2017 7:38 | karma článku: 10,69 | přečteno: 136x