Jiří Stratil

Takto již ne

17. 06. 2017 8:58:51
Jakou architekturu zvolit a vyprecizovat u nových domů dostavby Staroměstského náměstí? To byl nejtěžší úkol návrhu.

Na náměstí se nachází mnoho inspirací pro tvůrčí práci: od gotiky, přes renesanci a baroko až k neoslohům 19.století. Jen si vybrat, ale přímo nekopírovat a vytvořit nové pojetí, které by také korespondovalo s naší dobou. Tedy jakousi kontinuální syntézu.

Historické slohy se vyznačují bohatou detailní výzdobou fasád domů, moderna pracuje již s úspornou jednoduchostí. Řešení jsem viděl v kompromisu, ale takovém, kde by jednoduchost nebyla prázdnotou a na druhou stranu nic nebylo nadměrností. Přílišnou bohatost, až na úkor monumentálního vyznění celku, vidíme na průčelí neobarokních budov severní strany náměstí. Výzdobných prvků je příliš, ve stylu "horror vacui" (strach z prázdna). Tak takto již ne.

Chtěl jsem vytvořit styl, který by čerpal ze všeho co tu je a také z jednoduchosti moderní architektury. Domy jsou zde nové a přitom nevybočují ze stavební vývojové řady rynku. Nejsou originální ve své celkové podstatě, jsou ale zde přínosné. Řeší rovněž bezkolizně urbanismus proluky, ve vztahu k oběma rámujícím dominantám. Já myslím, že to docela stačí.

(-)

Dobrá věc nevzniká touhou po originalitě,

ale touhou po dobré věci.

Nezapomínejme na to, že se zde jedná o dostavbu ke gotické věži (navíc mimořádného významu), proto k věži nemůže být připojen objekt, jenž nebude respektovat patřičnou historickou stavební typologii. Stejně tak i ve vztahu k budově barokního kostela.

(-)

Autor: Jiří Stratil | karma: 11.53 | přečteno: 292 ×
Poslední články autora