Hledal jsem odpověď na mnoho otázek

Novou radnici? Ano, ale jak velkou, menší? Ano, původně tam byla menší a hodila s tam lépe než ta pozdější velká budova.  

Tak tedy menší radnici a zbytek proluky ke kostelu doplnit připojenými domy tak, aby netísnily v pohledech natočené průčelí kostela, uplatňující se v obrazu rynku.

Jaký typ budov zvolit, tradiční nebo něco úplně nového? Po tom všem, co se zde vyzkoušelo, nejlépe zůstat u tradice.

Jaký architektonický styl těm domům dát, historizující nebo moderní? Asi obojí dohromady, ve stylu novém. To je ale velmi těžká věc, neboť v tomto místě není podobného příkladu. Tak se pokusit něco takového vytvořit, aby se to hodilo do náměstí a bylo to i přínosné.

Jak zastavět proluku? Tak, aby zbylo dost místa (vedle komunikací) také pro zeleň a odpočivadlo s občerstvením. Rovněž, aby se pohledově zakryly nevzhledné dvorní fasády zdejších budov.

A co funkční využití navržených domů? Variabilní, částečně propojené interiéry pro co nejširší funkční možnosti (reprezentace, výstavy, kultura, kanceláře, učebny, občerstvení, prodej vhodného zboží).

Snaha byla velká a výsledek? Jedná se o řadové domy, doplňující kompozici souboru budov západní strany Staroměstského náměstí. Hlavní architekturou jsou zde radniční věž a kostel sv.Mikuláše, dostavba by je měla podtrhnout a umocnit v jejich účinu. Tedy ne podobně jako Wiehlova radnice, která je zde další, horizontální dominantou, a obě vertikály spíše sráží a v jejich vyznění oslabuje.

Tedy kompoziční vázanost staveb dle zásad a principů souladu a kontrastu tvorby tradičního urbanismu a architektury.

Vítězný, ale přesto nerealizovaný návrh arch.A.Wiehla ze soutěže v r.1909 (Srdce města, URM Praha, 2008).

Opoziční návrh, řešící proluku čtyřmi domy, rovněž stylově historizujícími, ale i moderními.

Neodpustil jsem si znovu přidat tu radničku.

-

Autor: Jiří Stratil | pondělí 19.6.2017 9:15 | karma článku: 8,26 | přečteno: 222x