Čeho se bojíme?

Více jak 100 roků se hledá něco, co by se sem opravdu hodilo, i všemožně se experimentovalo, ale vše bylo zavrženo pro větší či menší nevhodnost pro toto místo. 

Co vlastně chceme? Chceme snad nemožné? Chceme zápis své doby, ale přitom děláme vše pro to, aby se tady nedalo nic takového uskutečnit? Naprostý paradox!!! Žádný z těch experimentů a ani umírněných a seriózních návrhů zde neuspěl. Tak kde je stále ta chyba?

Ta chyba se nazývá - a dokonce ve všech případech - špatně chápaný urbanismus v této proluce. To je ale základ úspěchu a zde to platí dvojnásob. Pokud je nesprávný urbanismus, tak nemůže být vytvořena ani správná architektura. Nebudu se znovu rozepisovat o těchto podrobnostech, obsažených v mnoha předchozích článcích na toto téma. Přiložené obrázky, myslím, hovoří téměř o všem.

Nově, ale i po staru, takže staronově, v urbanismu i architektuře. Ta je ovšem i výrazně moderní (viz starší články). Je tak těžké tomu porozumět? Nebo si snad někdo myslí, že přijde spasitel a stvoří zázrak? A jsou nějakým zázrakem ty staré domy? Své k svému ve stylovém posunu.

Čeho se bojíme, historie i své doby? Tady je spojeno obojí.

(-)

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 29.6.2017 9:06 | karma článku: 12,88 | přečteno: 347x