Co je to architektonický kýč?

Líbí se vám domy na Staroměstském náměstí? Ale pozor, jsou to několikanásobné přestavby původních románských domů do pozdějších líbivých stylů a podle někoho jsou to tedy kýče.

Nekazte si svůj dobrý vkus pěknými domy na Staroměstském náměstí. Ty fasády v sobě ukrývají estetiku několika slohů, jsou proto umělecky nečisté. Takový kulturní mišmaš.

A dostavět proluku po velké Nobileho radnici podobným nevkusem prý proto nedopadne. Ten návrh jsou také jen líbivé fasády, které obsahují inspirace historickými slohy, s příměsí moderny.

A když to tedy nejsou kýče, co je architektonický kýč? No třeba ten "tančící dům". To je něco, co nepatří do okolní zástavby, předvádí se to nesmyslnými tvary a hraje si to dokonce na jakousi "světovost". Pro někoho velmi efektní a líbivé, ale v tomto případě také velmi kýčovité. Čili je to podvod a nepatřičnost, která si zde hraje na originální patřičnost. Architektonický kýč je brak, který nemá svým obsahem výši uměleckého díla a nerespektuje charakter kulturního prostředí, ve kterém se etabluje.

Domy Staroměstského náměstí uměleckými díly jsou, patří k sobě a vytvářejí ve své rozmanitosti jedinečný stavební soubor tohoto prostoru. Až na jeho západní stranu, která zůstvá již od války vybouranou prolukou.

Navržená dostavba logicky navazuje na tento stavební soubor a na odpovídající umělecké úrovni jej doplňuje.

  (-)

(-)

-

Časopis Architekt, 14-15/96.

-

Autor: Jiří Stratil | pátek 25.8.2017 7:36 | karma článku: 19,60 | přečteno: 760x