Zpět k architektuře

Diskuse v mých článcích na téma dostavby Staroměstského náměstí mě stále inspirují k dalším podobným příspěvkům.

Domnívám se, že tento prostor opravdu potřebuje návrat ke klasické architektuře. Ta se ve svém vývoji odklonila do oblasti stavebně designérského experimentování, které historická zástavba SN nepřijímá. Žádný takový projev, bohužel.

Argumentace, že 21.století je již o něčem úplně jiném, není ale tak docela pravdivá a všeobecně platná. Ty historické tradice jsou také mnohým lidem stále blízké a rozhodně by mnozí uvítali, kdyby se proluka SN dostavěla tradiční architekturou. Ta se sem totiž hodí nejlépe, ať si říká kdo chce co chce. Experimentovat tady může dál, ale bez respektu toho, co zde stojí, tady nic nedokáže.

Proto jsem se pustil do návrhu dostavby, která by svým urbanistickým a architektonickým řešením zde vytvořila skutečně návazný stavební článek, nikoli článek konfrontační.

Kritická obvinění tu padla různá, třeba:

- architektura je provinční, málo reprezentativní a monumentální, nevhodná pro SN

- je to kýč

- neodpovídá našemu 21.století

- je to málo, udělal by to kdekterý student architektury

- je to obkreslený plagiát

- je to nudné, nezajímavé, málo originální

- má to různé nedostatky

Ano vytknout se tomu něco dá, ostatně jako všem stavbám na Staroměstském náměstí. Je to navrženo právě k nim jako doklad lidské práce, vždyť žádné lidské dílo nemůžeme označit za dokonalé. Z jakého pohledu? Nemůžeme, neboť nikdo nejsme dokonalí. Co bychom mohli označit jako dokonalé dílo? Nic, jen více či méně dobré či výborné, z našeho nedokonalého pohledu. 

Myslím, že ta architektura se pro SN hodí, která je tam víc? Je navržená ohleduplně a tvořivě mezi dominantu radniční věže a kostela sv.Mikuláše. Pokud se toto řešení jeví někomu jako nevhodné, špatné nebo nedostatečné, tak mu nemohu pomoci. Bude to spíš jeho problém a neúcta k poctivé a dobré práci, kterou nedokáže rozpoznat. Není to moje nekritická sebechvála, ale vědomí toho, co jsem zde udělal. Shodit se dá všechno, to je to nejsnazší. Ale vytvořit něco rozumného v této proluce je ten nejtěžší úkol, jaký kdy architekti řešili. Vždyť na něj bylo již 9 neúspěšných soutěží během 20.století a dosud žádný kloudný výsledek! Na žádnou jinou stavbu se tolik soutěží a navíc bez úspěchu nekonalo.

Ponechávám nadále diskusi k článku, ale upozorňuji případné přispěvatele, aby se zdrželi necitlivých a urážlivých komentářů.

-

(-)

(-)

Autor: Jiří Stratil | pondělí 28.8.2017 8:19 | karma článku: 7,59 | přečteno: 234x