Jiří Stratil

Kytice

7. 09. 2017 10:33:51
Tato ale měla svůj jiný význam jako třeba kytice z řezaných květů ve váze na stole obývacího pokoje. Byla to náhrobní výzdoba a měla sloužit k uctění památky zesnulých, pohřbených v dotyčném hrobě.

Byla také nádherná, z krásných květů a ve skleněné váze s vodou. Avšak jen tak postavená na náhrobní desce, jako na tom stole v obývacím pokoji. Ach ouvej, jenže vzpomínka na zesnulé zde opomenula počítat s možnými různými nebezpečími. Ta kytice ani nestačila odkvést a tak dokončit svoje pietní poslání. Příští den byla váza převrácená, rozbitá na střepy a květy rozsypané u hrobu. Kdo že se na tomto ničivém díle takto podepsal? Jen zavál silnější vítr (nebo přišel škůdce?) a pieta byla zmařena. A tak jsem kytici alespoň zase sestavil dohromady a položil na hrob. Střepy z vázy sebral a odnesl do kontejneru na odpadky.

S takovým obrazem neopatrného či neuvědomělého uctění památky zesnulých květinami, s následným zmařením piety, jsem se setkal při své měřičské a projekční práci na hřbitovech mnohokrát. Prostá babička přinece kytici, nařezanou v zahrádce, a postaví ji jen tak do skleněné nádoby s vodou na hrob. A brzy na to přijde zkáza. Nejčastěji je to vítr, někdy i vandal. A tak taková neopatrnost a naivita často na hřbitovech přináší návštěvníku ještě tristnější podívanou. Rozsypané květy na hrobě a vedle něj pak uschnou a dělají nepořádek, neboť pozůstalý se sem přijde podívat zase až za nějakou dobu. Někdy jsou to i rozbité nádoby a jiné povalující se náhrobní předměty.

Proto jsou na hrob vždy nejvhodnější větší nádoby s kořenícími rostlinami nebo také řezané květiny v nerozbitných vázách, dostatečně upevněných na náhrobku.

Ilustračně: Květiny v bytě, J.Machovec a kol., SZN Praha, 1975.

Plán hřbitova v Potštejně.

-

Potštejn, kostel sv.Marka a hřbitov; autor foto: Jan Dudík, Creative commons, licence 3.0 Unported (Wikimedia commons).

-

Autor: Jiří Stratil | karma: 7.93 | přečteno: 238 ×
Poslední články autora