100 x opakovaná pravda proti lži

Každý umělec, vytvářející nový výrazný styl, vymykající se dobové estetice a zvyklostem, narážel na tuto "zeď" a jeho tvorba byla zpočátku považována za podvod a lež.

A bylo tomu tak ve všech dobách, připomenu např. impresionisty 19.století, vysmívané stoupenci a obdivovateli realistického malířství.

Někdo se tu pozastavuje nad mým stálým opakováním návrhu na dostavbu Staroměstského náměstí. Činím tak proto, že proti těm mnoha jiným návrhům devíti soutěží a dalším mimosoutěžním pokusům se jeví jako zde použitelný. Nechci jej nechat zapadnout jako "lež", když je naopak pravdou na tomto místě. Zapadla všechna ta nepravdivá řešení a toto by nemuselo mít stejný osud, nezaslouží si to. Jde proti "zdi" nechápavosti jako třeba ten impresionismus C.Moneta proti akademismu. Do vývojového proudu umění byl ale zařazen stejně jako realistický G.Courbet.

Architektura této dostavby SN opouští současné chápání architektonické tvorby a vytváří styl, zařaditelný mezi historické slohy rynku. To se jiným architektům nedařilo. Buď sem zpočátku vkládali dožitý eklektický historismus, a nebo dále vyvíjející se moderní styly, stále více se svým obsahem a formou vzdalující vyspělé kultuře zdejších slohů. Úplně tady stačily ony nové historizující domy, postavené v severní straně SN na konci 19. a na počátku 20.století. Další strana rynku takto dopadnout již nemohla.

Ta nová slohová syntéza pro navržené budovy čerpá prakticky z veškeré architektury náměstí a také ze soudobých architektonických idejí. Vytváří tak stylové pojetí, vhodné kamkoli do historických částí měst a použitelné i v moderní zástavbě.

Je to ale hlavně tvorba pro SN, neboť nic jiného se sem lépe nehodí. Domy by měly být moderní a měly by zapadnout do proluky, proto jsem hledal vhodný urbanismus a architekturu. Co chce někdo ještě víc? Že nic? A nechat tu lež proluky po nacistech, aby se stala pravdou?

Přitom tato architektura je navíc česká, i když s příměsí jiných kultur, zejména židovské, ale nic cizího! Co tady je jen čistě a typicky české? Stavěli zde zdomácnělí Italové, Němci, Francouzi... Vždyť ty historické slohy jsou českou variantou převzaté italské, německé a francouzské architektury.

Proč se tady stále s tím návrhem opakuji? Proto, aby byl stále vidět a 100x opakovaná pravda se mohla stát pravdou.

 Gotika, renesance, baroko, moderna a post-moderna.

-

Autor: Jiří Stratil | úterý 12.9.2017 8:47 | karma článku: 7,94 | přečteno: 342x