Kterak řeholní bratři metali kuželky

V rozlehlé zahradě benediktinského kláštera v Broumově si benediktíni dopřávali, kromě každodenní duchovní a pracovní náplně, také různou oddechovou zábavu.

Přední část terasové zahrady, založené kolem roku 1676 za opata Tomáše, sloužila k pěstebním účelům a byl tu i okrasný parter, vytvořený v italském renesančně-barokním stylu, zadní část pak sloužila jako park. Zde se nachází také empírový objekt vodárenské věže a domek s přilehlým dřevěným kuželníkem z 1.poloviny 19.století.

Přiložené fotografie dokumentují stav domku s kuželníkem v roce 1984, dnes tam v té době již značně zchátralý kuželník není a zůstal jen zděný objekt. Nevznikla bohužel iniciativa ani finanční pomoc na jeho záchranu a rekonstrukci. Nebyl to nijak vzácný přístřešek tohoto druhu, ale dokumentoval tento způsob zábavy řeholníků v té době. Škoda, že jsem jej tehdy nezfotografoval důkladněji. Pracoval jsem na projektu rekonstrukce zahrady a předpokládal jsem, že budou obnoveny i tyto stavbičky, kterým jsem pro jejich ještě zachovalou existenci nevěnoval tolik dokumentační pozornosti (nespadaly také do mé pracovní náplně).

Zde byla uzavřená část kuželníku pro stavění kuželek se vstupem a okny, na nějž navazovala otevřená chodbička - dráha pro metání koulí.

Ta byla pak napojena se vstupem na zděný domek pro hráče. Domek má dva vstupy a jeho součástí je i oddělený záchodek. 

Vlastní amatérské fotografie z r.1984.

-

Autor: Jiří Stratil | úterý 13.3.2018 9:57 | karma článku: 11,52 | přečteno: 409x